17-11-05

Geschiedenis Zedelgem Depot Munitie

In ons email-brievenbus kregen we, van Joris ' Theuntje ' , deze week prachtige foto's van Zedelgem waar ooit het 934 Dep Mun lag. 
Het depot werd ooit als krijgsgevangenkamp gebruikt door de Engelsen voor Duitse krijgsgevangenen. Deze werden aangevoerd per trein in het station van Zedelgem. De tocht van het station naar het kamp ( Depot ) was 5 km lang en werd te voet overbrugd. Dikwijls moesten de bewakers tussenkomen om erger te vermijden, want onderweg waren veel nieuwsgierigen die de gevangen soldaten uitscholden, ja zelfs met stenen bekogelden.
In het kamp hielden de krijgsgevangenen zich opmerkelijk goed aan de opgelegde regels. Het viel op dat zelfs tussen de krijgsgevangenen de verschillen in graad en stand verder bleven bestaan.
Tijdens het verblijf werden door deze krijgsgevangenen verschillende kunststukken vervaardigd zoals op deze foto te zien. " De Marianne " beeld van een Duitse vrouw die met haar twee kinderen op de terugkomst van haar krijgsgevangen man staat te wachten. Dit beeld staat nog steeds op het domein te Zedelgem.

20:56 Gepost door reacties | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

In het For Freedom Museum ontvingen we vandaag een miniatuur schaakspel met op de onderkant een schilderijtje van een krijgsgevangenkamp, ttz een uitkijktoren mat prikkeldraad met in de voorgrond een brede gracht, alles onder een blauwe lucht , ondertiteld P.O.W.C. 2226, alle pionnetjes (8 mm groot kunnen met kleine pinnetjes op het schaakbord wordend gezet.
Het geheel past in een stoffen hoesje met Duits RiRi rits (breedbandige rits in kunststof)
op de ene zijde staat :Kriegsgefangenschaft 1945, op de andere zijde het wapenschild van de Duitse meest oostelijke stad , grenzend aan Polen nl. Görlitz ( wapenschild in kleuren , adelaar en gekroonde leeuw)
Het verhaal hierachter door de schenker , is dat het schaakbordje geschonken werd door een brits soldaat aan mensen van Bree( Limburg) in 1945.
Bij het opzoeken naar POWC 2226 kwam ik uit op Zedelgem, Kunnen jullie dit bevestigen?
Bestaan er gegevens van eventuele duitse soldaten die hier verbleven in 1945 ?
Beste groeten,
Danny Jones

Gepost door: Jones Danny | 26-04-12

De commentaren zijn gesloten.